News

WHY TABLE TENNIS?

Az asztalitenisz az egyik legkomplexebb játék, hiszen ahhoz, hogy sikeresen tudjuk űzni ezt a sportágat az agyunk több területe is kénytelen összehangoltan együttműködnie.

A ping pong, amelett, hogy nagyon népszerű és szórakoztató sportág, mindenki számára elérhető, hiszen úgy a fiatalok, mint az idősek számára is ajánlott. Az asztalitenisz egy olyan sport, melyet minden korosztály élvezettel gyakorolhat, egész életen átt.

Asztalitenisz serkenti a tudatosságot és növeli a játékosok motoros (fizikai, mozgásos) készségeit, s hatékonyan javítja az agyi funkciót. A pingpong egy aerob, azaz állóképességet javító testmozgás, mely a fizikai képességek javításán túlmenően képes az agy funkcionális fejlesztésére a folyamatos döntéshozatal, a problémamegoldás, és a mozgás révén.

Wendy Suzuki, az idegtudományok és a pszichológia professzora a New York-i Egyetemen.

Az idősebbek számára is jótékony hatással szolgál, hiszen segít megelőzni vagy csökkenteni a demencia vagy Alzheimer-kór megjelenésének lehetőségét.

Válasszuk az asztaliteniszt mert:

  • a ping pong labda (41 mm átmérőjű) megfogása, elkapása, feldobása, megütése a kéz, ujjak finommotorikáját igényli, és fejleszti
  • fejleszti a reflexeket
  • szükséges a szem-kéz koordinációja
  • gyors labdákra való reagálás robbanékonyságot, mozdulatgyorsaságot igényel
  • a gyors helyzetfelismerést és döntéshozást igényel
  • fejleszti az állóképességet és koncentrációt ahhoz, hogy egy hosszú mérkőzés alatt fizikailag és szellemileg egyaránt helyt tudjunk állni
  • felsőtest izomereje, ízületek megfelelő mozgásterjedelme a mozdulatok megfelelő kivitelezéséhez
  • taktikai képességek elsajátítása és kivitelezése
  • közben folyamatos szociális kapcsolat az ellenféllel, játékostársakkal, stb.

Rólunk

Gyergyó AT Sport Egyesület
THE BEGININGS

Gyergyószentmiklóson az asztalitenisz sportág 1997 – 2010 között egyre inkább elvesztette a népszerűségét, olyannyira, hogy évente csupán egy-két asztalitenisz rendezvényre került csak sor városunkban, rendszeres gyakorlására már nem volt lehetőség rendezett körülmények között.

2010 éve, az újjászületés évének is tekinthető, ami a gyergyói asztaliteniszt illeti, hiszen egy pár sportszerető személy, ping pong ütőt ragadott a kezébe (4 személy) és heti egy vagy két alkalommal termet bérelve űzték a szép sportágat.

Read More
Gyergyói Ping Pong Sportklub
THE PRESENT

A Gyergyó A.T. S.E. vezetősége úgy látta jónak, hogy a sportág fejlődése tovább kell folytatódjon egy magasabb szinten.

2016 november 11-én került bejegyzésre a gyergyószentmiklósi Ping Pong Sportklub (Clubul Sportiv Ping Pong Ghorgheni), amely lehetővé teszi a gyergyói asztaliteniszezők számára, hogy országos szintű, a Román Asztalitenisz Szövetség által szervezett egyéni illetve csapatversenyeken is részt vegyenek majd a jövőben.

Read More

Training